RvC
De rechtspersonen B.V. en N.V. kennen een RvC. De plichten en bevoegdheden van een RvC zijn wettelijk vastgelegd in Burgerlijk wetboek, boek 2.
RvT
De rechtspersonen stichtingen en verenigingen (veelal non-profit sector) kennen over het algemeen een RvT. De plichten en bevoegdheden van de RvT zijn vastgelegd in de reglementen van de organisatie, deze kunnen organisaties dus zelf inrichten.
Uitzonderingen
Maar er zijn uitzonderingen. Denk bv. aan woningbouwcorporaties, organisaties zonder winstoogmerk, die hebben meestal een RvC. En bij de rechtspersoon coöperaties zijn er ook verschillen. Bij een zorgcoöperatie tref je meestal een RvT, maar bv. de zuivelcoöperatie kent weer een RvC. Hierdoor lijkt het soms dat RvC en RvT als synoniemen gebruikt worden, echter zijn de twee dus fundamenteel verschillend; rechten en plichten van de RvC liggen vast per wet terwijl de rechten en plichten van de RvT vastliggen in de reglementen van de organisatie of sector.
Governance Codes
Om de Governance te waarborgen en ontwikkelingen terug te laten komen, zijn er verschillende sectoren die de plichten en bevoegdheden hebben vastgelegd in een sector brede Corporate Governance code, bijvoorbeeld woningcorporaties
of beursgenoteerde bedrijven (www.mccg.nl/de-code).
Monitoringscommissie corporate governance
Deze sector brede corporate governance code worden regelmatig besproken en eens in de zoveel jaren herzien door de monitoringscommissie corporate governance. Zo zie je maatschappelijke bewegingen en vragen terugkomen door aanpassingen resp. adviezen in opvolgende codes. Denk bv. aan de nauwkeurigheid en transparantie van verantwoording door de Raad en de samenstelling van de Raad.
De monitoringscommissie corporate governance ziet ook toe op hoe de gedragscode wordt nageleefd.
Wil je hier meer over weten en overweeg je een opleiding? Klik hier