Board Refreshment

RECOMMENDED REFRESHMENTS September ’20

Elke maand 2 media tips die je als (toekomstig) commissaris wilt lezen, luisteren of kijken.

Deze maand presenteren Board Refreshment collega’s Marie-Leontine en Inge allebei een aanrader voor de maand september!

 

A New Model for Ethical Leadership – Harvard Business Review 

Door Marie-Leontine de Graaf

HBR heeft deze maand een interessante artikel (ook mogelijk om te luisteren) over ethische besluitvorming.

Zou jij een auto kopen waarvan je weet dat de veiligheid van de inzittenden niet bij voorbaat voorop staat? Zou jij als lid RvC instemmen met een strategie waarbij de belangen van jouw klant niet primair voorop staan? Misschien wordt het tijd dat we dat overwegen…. of laten we in elk geval er het gesprek over voeren.

Het onderwerp ethiek is zo essentieel dat dit op z’n minst regelmatige verdieping verdient door bijvoorbeeld het lezen over ethische dilemma’s, over organisaties waar het goed (fout) is gegaan en het bespreken en bewustzijn van ieders eigen filter.

Om waarde voor de samenleving te creëren, moeten we onze cognitieve beperkingen onder ogen zien. Dit artikel toont waarom het ethische besluitvorming ten goede komt om opties te vergelijken in plaats van afzonderlijke opties te beoordelen.

Lees hier het artikel: https://hbr.org/2020/09/a-new-model-for-ethical-leadership

 

Duurzame dinsdag

Door Inge Scholman

De eerste dinsdag van september staat ook wel bekend als de Duurzame Dinsdag. Op deze dag wordt een koffer vol duurzame initiatieven, ideeën en oplossingen aangeboden vanuit de maatschappij aan het Kabinet. Deze initiatieven, ideeën en oplossingen krijgen hier een podium en vaak ook een extra impuls. Ook wordt de Duurzame Troonrede voorgedragen. Dit jaar is de eer aan hoogleraar duurzaam ondernemen Jan Jonker. Hoewel je eigenlijk zou hopen dat op de derde dinsdag van september ook een duurzame troonrede wordt voorgelezen, blijkt dat jaar op jaar toch nog tegen te vallen (mijns inziens). Maar dat maakt dit initiatief extra relevant en waardevol. Een evenement waar je als toezichthouder en/of commissaris veel inspiratie uit kunt halen en nieuwe kennis opdoet!

Dit jaar is het op dinsdag 1 september live te volgen via een online livestream: https://www.duurzamedinsdag.nl/live

De online inloop start om 14.15, voor het gehele programma zie: https://www.duurzamedinsdag.nl/Nieuws/Programma-Duurzame-Dinsdag-2020

Recommended Refreshment september v2