Board Refreshment

Opvallende en terugkerende uitdagingen

Tussen de eerste keer mensen aanmoedigen om te reageren op een vacature en de tweede of derde betaalde opdracht groeide het inzicht hoe traditioneel er gezocht wordt door de Raad en ook door bureaus als het gaat om het invullen van de rol van commissaris.

Persoonlijk zie ik als een van de meest opvallende en terugkerende uitdagingen: mensen overtuigen van de noodzaak van objectivering van het hele proces, van opstellen van het profiel tot het kiezen van de kandidaat voor de vacante positie bij een Raad. In een algemeen gesprek waar het niet direct het eigen team betreft, is iedereen wel overtuigd van de nut en noodzaak van een goede gelaagdheid in de teamsamenstelling.

Het profiel opstellen gaat dus goed.

Maar zodra de eerste suggesties voor kandidaten worden gedaan, wordt er vaak afgeweken van het opgestelde profiel. De (onbewuste) verleiding is groot en het is begrijpelijk dat we mensen kiezen die op ons lijken, mensen met een vergelijkbare achtergrond of uit hetzelfde netwerk. Met het risico van heel vergelijkbare kandidaten als de zittende leden in de Raad. Over het algemeen oordelen mensen positiever over iets of iemand waar ze mee vertrouwd zijn.

Maar als de Raad al vijf ervaren topbestuurders heeft, heb je dan een zesde kandidaat nodig met een vergelijkbaar profiel? Is het niet beter als er dan ruimte is voor iemand met een andere expertise, een ander netwerk, een ander perspectief?

Ik heb nog niet gevraagd of ze er voor open staan. Maar het lijkt mij fantastisch om de Raad van Commissarissen van Het Concertgebouw te mogen versterken met een profiel als dat van Armin van Buuren. Of de Raad van Toezicht van een ziekenhuis met een succesvolle jonge zorgondernemer. Mogelijkheden te over. Mits er ruimte en gedragenheid is in de Raad om ten tijde van een vacature open te staan voor echte toevoeging, voor kandidaten die ze nog niet kennen, kandidaten die andere vragen stellen, een ander netwerk meenemen. Bijkomend voordeel is dat je op die manier ook als ervaren bestuurder blijft leren.

 

Verschenen op: https://voorburgsdagblad.nl/Columns/opvallende-en-terugkerende-uitdagingen

non executive search