Board Refreshment

Klaar met diversiteit?

Afgelopen week kreeg ik goed bedoeld van een relatie de opmerking: ‘In een volgende column moet je misschien een keer niet het woord diversiteit gebruiken.’ Tja, dat zet te denken. Word diversiteit een zwaarbeladen onderwerp? Is diversiteit een onderwerp waar we klaar mee zijn? Spreken en schrijven we er te veel over?

Nee, we zijn er nog lang niet en we zullen er dan ook nog vooral over blijven spreken en schrijven. Diversiteit in achtergrond, meningen, opvattingen en ideeën zijn onmisbaar als je de continuïteit van een organisatie wilt waarborgen; diversiteit brengt kennis en zet je aan het denken. Continuïteit bewaken, creativiteit bevorderen en ontvankelijkheid verhogen vraagt om een sterke team samenstelling van verschillende generaties, andere expertise achtergronden, andere leefomgeving enzovoort. En binnen een divers en goed samengesteld team groei je ook continu als individu.

Een Raad van Commissarissen is veelal statutair beperkt tot 3 tot 7 leden. Dat betekent dat je nooit in staat bent om alle gewenste disciplines en verschillende inzichten die onze samenleving rijk is aan tafel te hebben. Zo ontstaat vanzelf dus een extra zware verantwoordelijkheid om bij elke vacature te kijken naar welke aspecten in kennis, cultuur, ervaring, generatie, etc. je kunt toevoegen om de diversiteit van de Raad te versterken en verschillende inzichten te horen. Het zou mooi zijn als we hier ook wat meer rekenschap over afleggen. Niet voor niets schrijft de Corporate Governance Code over het zorgdragen voor een formele en transparante procedure voor het benoemen en herbenoemen van bestuurders en commissarissen.

Afgelopen week leverde bij uitstek een casus waarmee je in de Raad kunt toetsen of verschillende inzichten in jouw team zijn vertegenwoordigd. Diverse gerenommeerde bestuurders en commissarissen hebben zich namelijk afgelopen week in verschillende media verontwaardigd getoond over de uitspraak van de rechter en de overwinning van milieudefensie op Shell. Kent jouw Raad ook mensen die de uitspraak van de rechter toejuichen?

Marie-Leontine de Graaf

Managing Partner Board Refreshment

Verschenen in Voorburgs Dagblad: https://voorburgsdagblad.nl/Columns/klaar-met-diversiteit