Board Refreshment

De hoogste tijd voor brede diversiteit onder commissarissen

De noodzaak van diversiteit in het toezicht wordt gevoeld door de 25 grootste beursgenoteerde bedrijven. Of misschien voelen zij wel de druk van de publieke reputatie of de compliance afdeling. Op papier lijkt er echt beweging in te zitten. Maar intussen blijft het bij de beursgenoteerde bedrijven buiten de schijnwerpers soms angstvallig stil, zo bleek vorige week uit de jaarlijkse Female Board Index.

Zo blijft Altice Europe tot 2027 onder toezicht van een volledig mannelijk team van commissarissen. Ook farmaceut Kiadis Pharma kan tot 2025 verder met een 100% mannelijke rvc. Dat terwijl er juist in medisch onderzoek zoveel ongelijkheid is. Maar waar geen wil is, is ook geen wet.

Daarom is het tijd voor meer concrete diversiteitsdoelstellingen voor de samenstelling van de rvc in de Corporate Governance Code. Die moeten verder gaan dan alleen de man-vrouwverhouding. Denk aan etnische diversiteit, leeftijdsdiversiteit, en vertegenwoordiging van ‘ongebruikelijke’ vakgebieden als IT.

‘Comply or explain betekent dat je bij een 100% mannelijke rvc wel een heel sterk verhaal moet hebben’

Doordat de Code werkt via het comply or explain principle én jaarlijks gemonitord wordt, zullen bedrijven met een heel sterk verhaal moeten komen waarom hun intern toezicht enkel uit mannen bestaat. Dan mag ook ING, dat op papier netjes voldoet aan het ingroeiquotum, verantwoorden waarom IT niet vertegenwoordigd is in de rvc.

En gebruik dan ook het explain-karakter van de Code voor spannende benoemingen: een benoeming die de broodnodige tegenspraak in de bestuurskamer brengt en daarom prima verantwoord kan worden.

Gelukkig staat een aantal verplichte aftredingen op de planning. AFC Ajax en Flow Traders, bijvoorbeeld, moeten vanaf 2021 daadwerkelijkverder kijken dan hun gebruikelijke vijver. En bij De Koninklijke Porceleyne Fles moet de familie zich in de cv’s van de kleindochters gaanverdiepen.

Maar voor echte verandering is een andere Code nodig, die meer van deze tijd is.

Door Inge Scholman
Verschenen op: https://fd.nl/opinie/1356387/het-is-de-hoogste-tijd-voor-brede-diversiteit-onder-commissarissen

 

Financieel Dagblad logo